Let op: Op dit moment kunnen we helaas de coaching service niet aanbieden. Je kunt je echter nog steeds aanmelden om het programma zelfstandig te volgen.

Inleiding

Depressieve gevoelens komen regelmatig voor bij mensen met hiv. Dat is erg vervelend, maar gelukkig kun je daar meestal met wat hulp iets aan veranderen. ‘Positief leven met hiv’ is een online zelfhulpprogramma dat hier speciaal voor is gemaakt. Het doel van het programma is beter om te leren gaan met het hebben van hiv en je stemming te verbeteren. Eerder onderzoek heeft de effectiviteit van het programma aangetoond. 

Depressieve gevoelens

Het hebben van hiv betekent dat je om moet gaan met een chronische aandoening waar je medicijnen voor moet slikken. Sommige mensen hebben last van pijn en vermoeidheid of van bijwerkingen van de hiv-remmers. Ook kan hiv een vervelende invloed hebben op je sociale leven. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld relatieproblemen, discriminatie of eenzaamheid. Dit zijn voorbeelden van dingen die er aan kunnen bijdragen dat mensen met hiv last krijgen van depressieve gevoelens. Deze gevoelens kun je onder andere herkennen aan een sombere stemming, de neiging om jezelf terug te trekken en een gebrek aan interesse in het doen van leuke dingen. Het zelfhulpprogramma op deze website is bedoeld om hier zelf mee aan de slag te gaan. 

Het zelfhulpprogramma

Met het zelfhulpprogramma reiken we je handvatten aan die jou kunnen helpen bij het omgaan met negatieve gevoelens. Het zelfhulpprogramma bestaat uit 4 belangrijke onderdelen: het oppakken van activiteiten, het werken aan een betere ontspanning, het veranderen van negatieve gedachten en het werken aan concrete, persoonlijke doelen. Het zelfhulpprogramma kan thuis via internet (op computer of tablet) worden gevolgd op zelf gekozen tijdstippen. Eenmaal per week zal er telefonisch contact zijn met een coach die bespreekt hoe het met je gaat. Er zijn 8 lessen waarin je verschillende vaardigheden leert door informatie te lezen en opdrachten te doen. Het programma duurt ongeveer 8 weken en je bent er 1 tot 2 uur per week mee bezig. 

Is deelname aan het online zelfhulpprogramma iets voor mij?

Een online zelfhulpprogramma past bij jou als je het fijn vindt om zelfstandig aan de slag te gaan met opdrachten die je kunnen helpen om je minder somber te voelen, met telefonische ondersteuning van een coach. Een voordeel van een online programma is dat je eraan kunt werken wanneer en waar je maar wilt. Het is wel belangrijk dat je er voldoende tijd voor vrij kunt maken, zo’n 1 tot 2 uur per week. Dit programma is gemaakt voor volwassenen van 18 jaar en ouder die langer dan een half jaar hiv hebben. Het is belangrijk de beschikking te hebben over een computer of tablet en internet. Het programma kun je volgen in het Nederlands of Engels. Deelname is gratis. Je data en antwoorden worden niet gedeeld of voor onderzoek gebruikt. Het volgen van het programma is volledig anoniem.

Vragenlijst

Hieronder kun je een korte vragenlijst invullen met negen vragen over gevoelens en problemen die met je stemming te maken hebben. De vragenlijst geeft geen diagnose, maar wel een inschatting hoe somber je bent. Na het invullen van de vragenlijst volgt een advies. Je kunt dit advies gebruiken om te kijken of het zelfhulpprogramma iets voor jou is.

Vul hier de vragenlijst in: Hoe somber ben ik?

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over het online zelfhulpprogramma? Neem dan contact op met ons door te mailen naar positiefleven@fsw.leidenuniv.nl.

Aanmelden

Nog even alles op een rijtje, het online zelfhulpprogramma past bij jou als:

  • Je het fijn vindt om zelf, met ondersteuning van een coach, aan de slag te gaan met je somberheid.
  • Je het prettig vindt om aan het programma te werken wanneer en waar je wilt.
  • Je voldoende tijd ervoor hebt, zo’n 1 tot 2 uur per week gedurende 8 weken.
  • Je 18 jaar of ouder bent.
  • Je langer dan een half jaar hiv hebt.
  • De beschikking hebt over een computer, laptop of tablet met internet.
  • Je goed Nederlands of Engels kan lezen en begrijpen.

Wil je na het lezen van de informatie en het invullen van de vragenlijst deelnemen aan het online zelfhulpprogramma? Meld je dan hier aan. Wij zullen je zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 2 weken, hierover bellen.

Aanmelden